معماری به انگلیسی (Architecture) ، شیوه و سبک نقشه‌کشی ، طراحی و ساخت ساختمان ‌ها و دیگر سازه‌های فیزیکی است . آثار معماری ، سمبل فرهنگ یک ملت به شمار می‌روند و در ردیف آثار هنری قرار می‌گیرند . در اغلب موارد ، تمدن‌های تاریخی را با آثار معماری به‌جامانده از آن‌ها می‌شناسیم .

 

 

*معماری چیست؟ (تعریف معماری)

-واژه‌ای کلی است که ساختمان ها و دیگر سازه‌های فیزیکی را توصیف می‌کند .

_هنر و دانش طراحی ساختمان ‌ها و برخی از سازه‌های ساخته نشده است .

_سبک طراحی و روش ساخت ساختمان ها و دیگر سازه‌های فیزیکی است .

_درک هنر ، علم ، فناوری و انسانیت است .

_حرفه یک معمار است ؛ یعنی جایی که معماری ، یک سری خدمات حرفه‌ای در راستایساخت ساختمان ‌ها و محیط‌ زیست ارائه می‌دهد .

 

 

معماری به فعالیت طراحی یک معمار گفته می‌شود که هم طراحی در یک سطح بزرگ مانند طراحی شهری و چشم‌اندازها و هم طراحی در سطوح کوچک‌تر مانند طراحی جزئیات و مبلمان را شامل می‌شود . معماری مجبور است اشکال ، فضا و محیط را به‌گونه‌ای طراحی کند که کاربرد ، تکنیک ، محیط‌ زیست و زیبایی را بازتاب کنند و در همین حین ، نیازمند ابتکار و ترکیب مواد با تکنولوژی و نور با سایه است .
اغلب در برخورد با اامات ، باید مصمم باشد . البته معماری ، جنبه‌های واقعی ساختمان ‌ها و سازه‌ها را نیز در برمی‌گیرد ،  یعنی مواردی چون برنامه‌ریزی ، تخمین هزینه و مدیریت پروسه ساخت‌وساز را نیز بر عهده دارد . اسناد تهیه‌شده توسط معمارها ، یعنی نقشه‌ها ، پلان‌ها و مشخصات فنی ، معمولاً ساختار یا رفتار ساختمان یا هر نوع سیستمی که ساخته شده را تعریف می‌کنند .
همچنین ، کلمه معماری به معنای توصیف دیگر سیستم‌های طراحی ، بخصوص در حیطه فناوری اطلاعات می‌باشد .

 

 

_تئوری معماری :

کتاب De Architectura ، اثر ویترویوس معمار رومی ، نخستین کتاب باقی‌مانده در باب معماری است .
طبق نظر او ، یک ساختمان خوب باید سه اصل ایستایی ، کارایی و زیبایی را به همراه داشته باشد .
_ایستایی : یک ساختمان باید بادوام باشد و تحت شرایط خوبی باقی بماند .
_کارایی: ساختمان باید هماهنگ با هدفی باشد که از ساخت آن در نظر داشته‌اند .
زیبایی: ساختمان باید ظاهری زیبا و دلپذیر داشته باشد .
ویترویوس معتقد است ؛ معمار باید تمام تلاشش را بکند تا این سه نگرش را تا حد ممکن اجرا کند .
لئون باتیستا آلبرتا ، کسی که در رساله‌اش به توضیح نظریه ویترویوس پرداخت ؛ زیبایی را در درجه اول ، به عنوان یک موضوع تناسب در نظر گرفت . از نظر آلبرتا ، قوانین تناسب ، چیزهایی هستند که بر شخصیت انسانی آرمانی تأثیر دارند . 
سبک و شیوه در کارهای هنری تا قرن شانزدهم ، فروغ چندانی نداشت تا اینکه واساری دست به کار شد و کتابی در مورد مشاهیر دنیای نقاشی ، مجسمه‌سازی و معماری نوشت ؛ این کتاب در قرن هجدهم به زبان‌های ایتالیایی ، فرانسوی ، اسپانیایی و انگلیسی ترجمه شد .

 

 

در اوایل قرن نوزدهم ، Pugin ، کتابی تحت عنوان Contrasts نوشت . همان‌طور که از اسم کتاب نیز مشخص است به شرح دنیای متضاد مدرن و صنعتی می‌پردازد ؛ بیاناتی که تصویر آرمانی دنیای قرون وسطی را بی‌اعتبار می‌کند . این معمار گوتیک ، فقط به شکل معماری واقعی مسیحیت معتقد بود .

منتقد هنری انگلیسی قرن نوزدهم ، جان راسکین ، در سال ۱۸۴۹، کتاب Seven Lamps Of Architecture را منتشر کرد . او بیشتر روی چگونگی شکل‌گیری معماری متمرکز شد . او معماری را هنری برخاسته شده از بین آدمیان برمی‌شمارد که به تزئین ساختمان ها می‌پردازد ؛ مکان‌هایی که موجب سلامت روحی ، جسمی و لذت آن‌ها می‌شوند .

_کانسپت های مدرن معماری :

معمار معروف آسمان‌خراش‌های قرن نوزدهم ، لوئیس سالیوان ، یک قاعده مهم را وارد دنیای معماری کرد : شکل پیرو کارایی است .

 

 

این اصل که ملاحظات ساختاری و زیبایی‌شناسی باید کاملاً مطیع کارایی باشند ؛ با شهرت و شک‌برانگیزی مواجه شد و بر اصل کارایی ویترویوس اثر گذاشت . اصل کارایی به همه جنبه­ های کاربرد ، ادراک و تفریح یک ساختمان راه می ­یابد ؛ ساختمانی که نباید فقط کارا باشد ؛ بلکه باید زیبا ، روان‌شناسانه و فرهنگی باشد . Nunzia Rondanini ، دراین‌باره اظهار داشت : بعد زیبایی معماری در پس جنبه‌های کارایی قرار می‌گیرد و این همان اتفاقی است که برای دیگر علوم انسانی افتاده است . معماری می‌تواند محرک و عامل بهبود زندگی اجتماعی باشد . در بین فلسفه‌هایی که بر روی معماری مدرن اثر گذاشته‌اند ؛ می‌توان به خردگرایی ، تجربه‌گرایی ، ساختارگرایی ، پست ساختارگرایی و پدیده‌شناسی اشاره کرد .

در اواخر قرن بیستم ، یک کانسپت جدید اضافه شد که هم ساختار و هم کارایی را در برمی‌گرفت و از اینجا به بعد ، معماری پایدار آغاز شد . برای داشتن ویژگی‌های مدرن ، یک ساختمان باید به‌گونه‌ای ساخته شود
که از نظر مصالح کاربردی تأثیر بر روی طبیعت و محیط پیرامون ، با محیط‌ زیست سازگار باشد و برای تأمین انرژی سرمایش ، گرمایش ، آب ، فاضلاب و برق از منابع پایدار استفاده کند .

 

 

ادامه دارد .


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها